فهرست مطالب

مطالعات بنیادین تمدن نوین اسلامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات بنیادین تمدن نوین اسلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حاکم قاسمی*، سودابه نصیرلو صفحات 1-40
    هدف اصلی و کلان انقلاب اسلامی ایران ایجاد تمدن نوین اسلامی  است. با توجه به این هدف، پرسشی که مطرح می شود؛ این است که «در شرایط کنونی چگونه می توان این هدف را تحقق بخشید؟» با نگاهی به تاریخ ظهور و افول تمدن ها می توان دریافت؛ یکی از پیشران های تمدن ساز، علم و فناوری است. تمامی تمدن ها در طول تاریخ با دستیایی به فناوری های جدید و کارآمد که تامین نیازها و تقاضاهای بشر را تسهیل کرده اند؛ امکان ظهور و بروز یافته اند. با توجه به تجربه تاریخی، فناوری های نوین و نوظهور و فناوریهایی که در آینده به دست خواهند آمد؛ از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تحولات و شکل دهنده آینده به شمار می روند. لذا برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی، دستیابی به فناوری جدید و نوظهور و تلاش برای مشارکت در فرایند خلق فناوریها در آینده، امری ضروری است. در این مقاله تلاش می شود؛ با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکردی آینده پژوهانه، تاثیر گذاری فناوری های نوین و نوظهور در فرایند تمدن سازی مورد بررسی قرار گیرد و نقش و تاثیر آنها برشکل گیری تمدن نوین اسلامی تبیین شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تمدن اسلامی، تمدن نوین اسلامی، آینده پژوهی، فناوری های نوظهور
  • بتول یوسفی* صفحات 41-66
    در چند سده ی اخیر، دموکراسی یکی از پرطرفدارترین نظام های سیاسی در کشورهای غربی بوده که مورد توجه برخی دولت ها و ملت ها در جهان اسلام نیز قرار گرفته است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل حکومت مردم سالار (جمهوری اسلامی)، تتبع و کنکاش درباره نظام های مردم سالار و خصوصا نظام های دموکراتیک افزایش چشمگیری یافت و این مقوله با رویکردهای مختلف و همچنین دغدغه های گوناگون مورد بررسی قرار گرفت. در این میان، رویکردی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، رویکرد تمدنی است. این مقاله با روشی توصیفی- علی به آن بخش از نظام های دموکراتیک که نقش ویژه ای در تمدن غرب و ظرفیت تمدن سازی داشته، می پردازد. بر این اساس، پرداختن به حکومت های دموکراتیک، صرفا از باب مردم سالار بودن آن ها نیست، بلکه به جایگاه دموکراسی در شکل گیری و تداوم تمدن غرب و ظرفیت این نظام در شکل گیری و قوام تمدن نوین اسلامی نیز ارتباط پیدا می کند. طبق نتایج به دست آمده، به دلیل اصل خودآیینی یا خودمختاری، انسان شناسی فلسفی غربی، نوع نگرش به امر سیاسی و مفهوم قدرت، با رهیافت هستی شناختی به دموکراسی، می توان جایگاه تمدنی این نظام را در تمدن غرب به اثبات رساند، اما به دلیل مغایرت ارزش های بنیادین دو نظام اندیشگی اسلام و غرب، یکپارچگی در تمدن غرب، زوال در افق تمدن غرب، تحقق نیافتن کرامت انسانی، این نظام امکان ظرفیت سازی و زمینه سازی برای شکل گیری و تدوام تمدن نوین اسلامی را دارا نیست
    کلیدواژگان: تمدن غرب، تمدن نوین اسلامی، دموکراسی، نظام های سیاسی، رهیافت هستی شناختی
  • عطاءالله رفیعی آتانی، سروش فیاض*، رضا ذبیحی صفحات 67-96

    از منظر رهبر معظم انقلاب شرط لازم برای هدف گذاری و جهت دهی صحیح جوامع، وجود یک مبنا، تفکر و اندیشه منظم و مدون است. طی هدف گذاری تصریح شده توسط معظم له در بیانیه گام دوم انقلاب، آرمان بزرگ انقلاب اسلامی ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنافداه) است. مساله پیش رو تعیین مولفه های تمدن نوین اسلامی و ترسیم نقشه راه تحقق آن در قالب یک مدل مشخص است. در این پژوهش با مطالعه عمیق و تحلیل محتوای اوامر حکیمانه رهبر معظم انقلاب در حوزه تمدن سازی، بیانیه گام دوم انقلاب و پژوهش های صورت گرفته در این حوزه، مولفه های ترسیم کننده نقشه راه تحقق تمدن نوین اسلامی از گذرگاه گام دوم انقلاب در چهل سال دوم از حیات طیبه اش بدین شرح تعیین گردید: ابتناء بر فلسفه اسلامی و دین پایگی، امید و اعتماد به وعده ی الهی، رشد معنوی و اخلاقی و خودسازی، اراده، مجاهدت و انقلابی گری، فرهنگ و سبک زندگی، علم و فناوری، اقتصاد مقاومتی پیشرفته، پیامدهای کلیدی، قدرت و عزت ملی و اعتبار بین المللی، الگوسازی جامعه اسلامی. در مرحله بعد با روش مدل سازی ساختاری- تفسیری (ISM)، مولفه های مذکور در شش سطح دسته بندی و با تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها، نقشه راه تحقق تمدن نوین اسلامی از گذرگاه گام دوم انقلاب مدل سازی شده است.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، گام دوم انقلاب، تمدن سازی، جامعه پردازی، مدل سازی ساختاری- تفسیری، ISM
  • محمدرضا کریمی قهرودی*، علی اصغر جعفری، علیرضا کیقبادی صفحات 97-144

    تصویرسازی، اجتماعی‏سازی و گفتمان سازی تمدن آینده اسلامی از دغدغه‏ های مهم رهبری و نظام در کشور است. بررسی تجارب جهانی نشان می‏دهد؛ کشورهای پیشتاز اقدام به تصویرسازی جامعه آرمانی آینده خود مبتنی بر مبانی، ارزش‏ها، آرمان‏ها، ظرفیت‏ها و قابلیت‏های خود، در افق‏های زمانی مشخصی می نمایند. همچنین برای تحقق این تصاویر، علاوه بر معماری و گفتمان‏سازی گسترده آن، برنامه ‏های کلان ملی، نقشه ‏های راه و سرمایه ‏گذاری ‏های هدفمندی انجام می دهند. هدف مقاله حاضر بررسی تطبیقی تصاویر تمدنی آینده کشورهای پیشتاز، به منظور بهینه ‏کاوی و استخراج دلالت‏ها، درس‏ها و آموزه‏ها برای تمدن نوین اسلامی است. این مقاله با رویکرد تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی به شناسایی و معرفی اجمالی ابعاد و ویژگی‏های تصاویر جامعه آینده کشورهای منتخب، شامل جامعه پنجم یا جامعه فوق ‏العاده هوشمند کشور ژاپن، جامعه شبکه ‏محور مشارکتی‏ اتحادیه اروپا، جامعه سایبری- فیزیکی-اجتماعی کشور چین، جامعه الحاقی اندیشمندان و صاحب نظران رسانه و نیز تصاویر تمدن آینده صنعتی کشورهای آلمان (انقلاب چهارم صنعتی)، چین (ساخت چین 2025 و قدرت برتر تولید در 2049) و آمریکا (تولید پیشرفته و هوشمند2030) پرداخته است. در نهایت مهم ترین یافته‏ های کلیدی، دلالت‏ ها، درس‏ها و آموزه ‏ها برای تمدن نوین اسلامی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تصاویر آینده، آینده ‏‏‏‏پژوهی، جامعه پنجم‏، کشورهای پیشتاز، تمدن نوین اسلامی
  • سید ابراهیم سربرست سادات* صفحات 145-170

    در دامان تبیین غایت شناسانه از حرکت مردم ایران در فرایند انقلاب اسلامی، این پرسش به پیش کشیده شد؛ که کمال نظام اسلامی برآمده از آن، یعنی مردم سالاری دینی به چیست و چه مواردی هستند؟ در واقع، سوال این مقاله از «مقصد» و «مقصود» همه ی این حرکت ها از انقلاب اسلامی تا برپایی نظام و مناسبات اسلامی است. از آنجا که مستندترین مرجع و اساس حجت ها برای فهم غایت مردم سالاری دینی، اندیشه و نظر رهبران انقلاب اسلامی به عنوان پایه گذاران و اشاعه دهندگان آن نظام سیاسی هستند؛ از این رو سوال مقاله در متن اندیشه و نظر رهبران انقلاب اسلامی پی گرفته شد. بررسی این نوشته با روشی اسنادی و بازخوانی و تحلیل عناصر اندیشگی رهبران انقلاب نشان داد؛ در اندیشه امام خمینی، «تحقق عدالت اسلامی»، «استقلال همه جانبه» و «تحقق ظرفیت های مردم سالاری دینی»، به عنوان «مقصد» و تحقق غایات الهی حکومت که با آنها زمینه سازی می شود؛ به عنوان «مقصود» مطرح است. همچنین در اندیشه آیت الله خامنه ای، «جامعه سازی اسلامی»، «استقلال مکتبی»، «وحدت عایله بزرگ اسلام و «وجه ابزاری تمدن سازی» مقصد حکومت، برای تحقق بخشیدن به وجه حقیقی تمدن اسلامی و عبودیت الهی به عنوان «مقصود» مطرح است. حکومت در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی، موضوعیت خود را از بستر تحقق بخشیدن به همین آرمان ها می گیرد و تحقق آنها نسخه کمال «مردم سالاری دینی»، منبع الهام بخشی و تداوم آن است. در مجموع به دست آمد که آنچه به عنوان «مقصد» و «مقصود» بیان می شوند؛ عناصر تعین بخش غایات «مردم سالاری دینی» و «کمال» آن در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی هستند.

    کلیدواژگان: کمال، آرمان، عدالت، جامعه، استقلال مکتبی، تمدن، صیرورت الی الله، عبودیت
  • ابوالفضل تیموری، رسول محمدجعفری* صفحات 171-196
    بخشی از مردم در جوامع بشری، کم توانان جسمی و ذهنی هستند که چون دیگر مردمان از تمام حقوق برخوردار هستند؛ لذا حکومتها مهم ترین نقش را در استیفای حقوق آنان دارند. در آموزه های دینی به وظایف حکومت در قبال کم توانان جسمی و ذهنی اشاره شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که، از منظر آیات و روایات، وظایف حکومت در تمدن نوین اسلامی در قبال کم توانان جسمی و ذهنی چیست؟ یافته های تحقیق حکایت از آن دارد؛ که بر اساس آموزه های دینی، کارگزاران دولتی در قبال کم توانان، دست کم پنج تکلیف دارند: 1- وظایف اقتصادی، 2- وظایف اجتماعی، 3- وظایف سیاسی، 4- وظایف آموزشی، 5- وظایف حقوقی و قضایی. در حوزه اقتصادی تمام نیازهای مادی آنان را مورد حمایت قرار دهد. در عرصه اجتماعی زمینه حضور آنان در اجتماع را با اموری چون واگذاری مسوولیت های اجتماعی فراهم کند. در زمینه آموزشی با تسهیل امکانات آموزشی، ارتقای فکری و معرفتی آنان را مورد توجه داشته باشد. در عرصه سیاسی آنان را از وظایف دشواری هم چون جهاد معاف کند. در حوزه حقوقی قضایی، مدبرانه عمل نماید؛ به طوری که از سویی در مقام استیفای حقوق آنان برآید و از سوی دیگر به سبب دلسوزی به کم توانان حقوق دیگران را ضایع نگرداند. کارگزاران دولت اسلامی با الگو قرار دادن این توصیه ها وظیفه دارند؛ در قانونگذاری ها و دستورالعمل های اجرایی با توجه به این آموزه ها، زمینه آسیب پذیری روحی و عاطفی ایشان را برطرف کرده؛ یا به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: کم توانان جسمی و ذهنی، وظایف حکومت، تمدن نوین اسلامی، نابرابری طبیعی، توزیع عدالت
  • آرمین منصوری*، عباسعلی سلیمانی خشاب صفحات 197-230
    مهم ترین مسئله در نیل به تمدن اسلامی تربیت جوانان مومن انقلابی است. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت و مقایسه هویت دینی دانش آموزان متوسطه دوم، در جهت سنجش میزان تربیت ایمانی و دینی آن هاست. مرحله ی اول پژوهش، استخراج ارزش های انقلاب اسلامی از بیانات مقام معظم رهبری بوده است؛ این مرحله از پژوهش از نوع تحلیل محتوا است. مرحله ی دوم با روش پیمایشی از نوع همبستگی انجام شده است و ابزار آن، پرسش نامه برگرفته از پژوهش غریب زاده و حسین پور بوده و با تغییراتی که بر اساس ارزش های استخراج شده از بیانات مقام معظم رهبری صورت گرفته، مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه ی آماری در این پژوهش دانش آموزان دوره متوسطه دومی است که در کشور جمهوری اسلامی ایران در سال 1398-1397 در تمامی رشته های نظری و رشته فنی حرفه ای، مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه اولیه در این پژوهش، متشکل از1915 نفر است که از پنج کلانشهر تهران، مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز اخذ شده اند. برای نمونه گیری در مرحله ی اول از روش نمونه گیری در دسترس هدفمند استفاده شده است. مرحله دوم نمونه گیری به صورت خوشه ای تصادفی (در شهر تهران منطقه6، در مشهد ناحیه7، در شیراز ناحیه3، در اصفهان ناحیه4 و در تبریز ناحیه4)، انجام شده است. بین هویت دینی دانش آموزان بر حسب جنسیت تفاوت معنادار وجود دارد؛ اما برای سایر موارد (شهر، رشته و درآمد) این تفاوت معنادار نیست. میانگین هویت دینی و گرایش های آن در گروه جنسیت در دانش آموزان پسر بیشتر از دانش آموزان دختر است. اختلاف میانگین میان دو شهر تهران و اصفهان و دو رشته علوم انسانی و فنی در هویت دینی از بقیه موارد بیشتر است. در رابطه با درآمد، بالاترین اختلاف میانگین در هویت دینی، مربوط به اختلاف میان دو درآمد کمتر از2میلیون و 4تا6 میلیون است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، تمدن اسلامی، هویت دینی، جنسیت، درآمد، رشته، شهر
  • اصغر مولائی* صفحات 231-258
    تبیین آرمان شهر بر مبنای آموزه های اسلامی، یکی از ضرورتهای نیل به سعادت جامعه اسلامی است. جامعه مسلمانان در عصر حاضر با مسایل عدیده اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی به ویژه در عرصه معماری و شهرسازی مواجه است که بازشناسی وضع موجود و ارایه الگویی اسلامی را ضروری می نماید. نبود معنویت و آرامش پایدار، دنیاطلبی و ثروت اندوزی، منفعت گرایی، افراط در مصرف گرایی، آشفتگی در فضاهای شهری، ساخت و سازهای نابسامان، روند فزاینده تخریب محیط زیست از جمله تهدیدهای مهم جامعه معاصر ایرانی محسوب می شوند. آرمان شهر رضوی که برمبنای آموزه های امام هشتم شیعیان تبیین می شود؛ راهکارهای حقیقت گرایی در تمامی ابعاد زندگی بشری را پیش روی انسان می گذارد؛ که سعادت وی را به دنبال دارد. از این رو سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه اصول و راهبردهای نیل به آرمان شهر رضوی کدامند؟ این پژوهش با هدف ارایه الگویی جامع برای مطالعه شهرها از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب با محوریت آموزه های رضوی، با روش تحقیق تحلیلی، اسنادی و میان رشته ای و شیوه های مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوای متون انجام شده است. نتایج مطالعه بیانگر آن است که ارکان آرمان شهر رضوی شامل کرامت انسانی، تواضع، حسن خلق، همیاری، مهربانی و محبت، تکریم محیط زیست،اعتدال و میانه روی و احترام به طبیعت و خلقت زیست محیطی است که در حل مسایل شهرهای معاصر راهگشا هستند.. به طوری که برنامه ریزی و طراحی قوانین، مقررات و قواعد موجود در حوزه های آموزشی و اجرایی بازشناسی و تصحیح گردد. سپس برای نهادینه نمودن آنها در تمامی ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی، در کنار برنامه های بلندمدت و میان مدت، اقدامات تشویقی، توصیه ای و سلبی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: آرمان شهر رضوی، اخلاق رضوی، عدالت، کرامت انسانی، مدیریت شهری
  • خدیجه السادات موسوی چراغ آبادی*، علی علایی، سید رضا موسوی صفحات 259-290

    اسلام به عنوان عالی ترین و تنها منبع واحد برای سعادت انسان، توانایی دستیابی به محیطی با ارزش های واقعی فردی و اجتماعی با هویت اسلامی را دارد. در این رابطه شهر اسلامی با تاثیرپذیری از فرهنگ و آموزه های دینی، از قابلیت داشتن جامعه ای پایدار و ایده آل، برای رشد فضایل انسانی و رسیدن به کمال نهایی برخوردار است. هدف این تحقیق ایجاد محیطی مطابق با اصول و ارزش های اسلام؛ متناسب با نیاز و فعالیت مسلمانان برای رسیدن به سرزندگی معنایی و تقرب الهی است. بنابراین ضمن بررسی دیدگاه دین اسلام به مبحث شهر، هنر و معماری اسلامی، سعی دارد؛ تعاریف، فعالیت ها و عرصه های مختلف اجتماعی و فردی انسان در ارتباط با عوامل موثر در ادراک محیطی آرمان شهر اسلامی را شناسایی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ بازبینی و کاربردی شدن کیفیت های فضایی، عناصر و کالبد محیط در استفاده از منابع، اصول و معیارهای ارزشی شهر اسلامی، با در نظر گرفتن تنوع فضایی، شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زمانی و مکانی هر شهر با کلیت ثابت برای رسیدن به شهر ایده آل در حکومت آخرالزمان قابلیت وجودی خواهد داشت. تحقیق حاضر کیفی است، و با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، با تجزیه و تحلیل و جمع آوری اطلاعات، از نوع مطالعه اسنادی و تاریخی، به بررسی ویژگی ها و عوامل موثر در ساختار شهر اسلامی می پردازد.

    کلیدواژگان: آرمان شهر اسلامی، کیفیت فضایی، فرهنگ و هویت، تکامل انسانی، توحید
  • سید محمدهادی پیشوایی* صفحات 291-318

    یکی از مهم ترین برنامه های کلان برای احیاء تمدن اسلامی و خروج جهان اسلام از وضعیت عقب ماندگی و انحطاط تمدنی، پروژه ی «ایدیولوژیک کردن اسلام» بوده است. برنامه ای که اجمالا با رویکرد سیدجمال به اسلام و جهان اسلام، آغاز شده و به وسیله ی شاگردان او پی گرفته شده است. در این رویکرد، اسلام مهم ترین ابزار پیشرفت جامعه عرب در صدر اسلام معرفی شده که توانسته است در مدت کوتاهی تمدن اسلامی را به وجود آورد. ابزاری که می توان با به کارگیری مجدد آن، بار دیگر جهان اسلام را به اوج ترقی رساند. رویکردی که دو روشنفکر مشهور جهان اسلام، دکتر علی شریعتی در فضای شیعه و سید قطب در فضای اهل سنت، مشهورترین منادیان آن هستند. رویکردی جدید به دین و تفسیری جدید از قرآن که با تفسیر علمای سنتی در حوزه های علمیه شیعه و اهل سنت کاملا متفاوت است. با توجه به نفوذ گسترده این رویکرد در میان قشر دانشگاهی در فضای جهان اسلام، این رویکرد سبب اقبال بیشتر افراد جامعه به دین و علی الخصوص بعد تمدن سازی آن شد؛ اما علی رغم این نقطه ی مثبت، این اندیشه سبب شکل گیری گروه های سیاسی و جهادی، چون اخوان المسلمین، طالبان، القاعده، داعش و... در فضای اهل سنت، و گروه هایی چون سازمان مجاهدین خلق و فرقان و .. در فضای شیعه شده است. در این نوشتار سعی شده است که با تحلیل مبانی این دیدگاه، ظرفیت های تمدنی آن و خطرات ویرانگر این رویکرد به دین و علی الخصوص قرآن کریم بررسی شود.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، آسیب شناسی، سید جمال، علی شریعتی، سید قطب، تکفیر، تمدن اسلامی
  • مهدی نادری*، محمدحسین طاهری خسروشاهی، فاطمه طوسی صفحات 319-346

    انقلاب اسلامی یک «انقلاب کامل»، ولی «ناتمام» است که در میانه ی فرآیند جامعه پردازی مطلوب خود قرار دارد. بخش عمده ای از سستی بنیان و کندی آهنگ حرکت در این فرآیند به عدم تشکیل دولت اسلامی مربوط می شود. مسئله ی اصلی ما مغفول ماندن تناسبات نظریه ی مختار انقلاب اسلامی با ساخت دولت مطلوب اسلامی است. بر اساس این، تلاش شده است تا به این پرسش پاسخ داده شود که نظریه ی مختار انقلاب اسلامی چه تاثیری بر تشکیل دولت مطلوب اسلامی دارد؟ هدف از این بررسی، صورت بندی تاثیر نظریه ی انقلاب اسلامی بر ساخت دولت اسلامی در اندیشه ی سیاسی آیت الله العظمی خامنه ای است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بنابر دیدگاه ایشان، «ناشناختگی انقلاب اسلامی» و «ناشنیدگی روایت معماران انقلاب» موجب «ناباوری به حرکت تمدنی انقلاب اسلامی» شده که «تاخیر و اختلال در تشکیل دولت مطلوب اسلامی» را در پی داشته است. روش شناسی این تحقیق، تحلیل کیفی متن است و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. پیشنهاد این تحقیق برای تسریع در تحقق دولت اسلامی، دستیابی به «فلسفه ی حرکت اسلامی» جهت تبیین عقلانی فرآیند تبدیل نهضت به نهاد است.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای، جامعه پردازی اسلامی، نظریه ی انقلاب اسلامی، دولت مطلوب اسلامی، فلسفه ی حرکت اسلامی
  • حبیب الله بابائی*، فاطمه مرادی صفحات 347-374

    تمدن دارای معنای هنجاری است و یکی از عناصر آن امر هنجاری، وجود متراکم نیکی ها، معروف ها، و خیرها در فرایند تمدنی است. اینکه چه «خیر»ی می تواند در تراز یک تمدن ظاهر شود و در صورتبندی تمدن نیز نقش ایفا کند و اینکه زایش «خیر تمدنی» چه ساز و کاری را طی میکند و خیر خرد چگونه تبدیل به خیر کلان اجتماعی میشود، سوال مرکزی این مقاله است. در این مقاله نه به همه ی ابعاد تمدنی «خیر»، بلکه صرفا به خوانشی تمدنی از عنصر «خیر» پرداخته شده است تا با استفاده از آیه «سنبله» در قرآن، فرایند بزرگشدگی و کلان بودگی خیر را در مقیاس یک جامعه و یا تمدن معلوم کند و از منظر الهیاتی بر این آموزه تاکید نماید که عنصر «فی الله» یا «فی سبیل الله» بودن هر چند در نگاه اولیه یک امر الهیاتی و سلوکی به نظر میرسد، لیکن در معنای اجتماعی و تمدنی میتواند کارکردهای بزرگ تمدنی داشته باشد و یک خیر کوچک را در سطح یک تمدن اثربخش سازد.هدف از این سیر الهیاتی اجتماعی و الهیاتی تمدنی در مقاله، تبیین مکانیسم کلان شدگی پدیده های اجتماعی از یک سو، و بیان آثار عناصر الهیاتی در عرصه های اجتماعی از سوی دیگر است. در این مقاله برای رسیدن به چنین هدفی بر یک آیه از غرر آیات قرآنی تاکید و تمرکز شده است تا بتوان با خوانشی تمدنی و سیستماتیک از یک آیه، فرایند تمدنی را از منظر الهیات اسلامی نشان داد و آن را در برنامه های تمدنی جهان اسلام توصیه نمود

    کلیدواژگان: آیه ی سنبله، خوانش تمدنی، خیر بزرگ، خیر متوسط، خیر کوچک، خیر باطل
|
  • Hakem Ghasemi *, Soudabeh Nasirloo Pages 1-40
    The main goal of the Islamic Revolution of Iran is to create a new Islamic civilization. Regarding this main goal, the main question of this paper is how can we provide the conditions for the creation of the new Islamic civilization? Looking at the history of the rise and fall of civilizations, we find that one of the basic drivers of civilizations is science and technology. All civilizations throughout history have emerged with their access to new technologies that have facilitated the provision of human needs and demands. According to historical experience, new and emerging technologies, and technologies that will be acquired in the future, are among the most important factors that influence developments and shape the future. Therefore, in order to achieve a new Islamic civilization, access to new and emerging technologies and efforts to participate in the process of creating technologies in the future is essential. In this article, an attempt is made by descriptive-analytical method to study the impacts of new and emerging technologies on the process of civilization and to explain their role and impacts on the formation of a new Islamic civilization.
    Keywords: Islamic Revolution, Islamic civilization, New Islamic Civilization, Future study, Emerging technologies
  • Batoul Yousefi * Pages 41-66
    In recent centuries, democracy has been one of the most popular political systems in Western countries and also considered by some governments and nations in the Islamic world. After the victory of the Islamic Revolution of Iran and the formation of a democratic government (the Islamic Republic of Iran), the exploration of democratic systems increased significantly and was examined from different approaches and with different concerns. However, the less considered approach has been that of civilization. With a causal-descriptive approach, this research deals with those parts of the Western democratic systems that have played a special role in building the capacity for civilization. Therefore, dealing with democratic governments is not only related to their democracy, but also to the position of democracy in the formation and continuation of Western civilization and the capacity of this system in the formation and consistency of new Islamic civilization. The results show that, due to the principle of autonomy, the Western philosophical anthropology and the type of attitude towards politics and the concept of power, the civilized position of this system in the Western civilization can be proved with an ontological approach. However, due to the contradiction of the fundamental values of the two systems of thought of Islam and the West, integration in the Western civilization, declination in the horizon of the Western civilization and its failure in building human dignity, this system can not build capacity and lay the groundwork for the formation and continuation of new Islamic civilization
    Keywords: Western civilization, New Islamic Civilization, Democracy, Political System, Ontological Approach
  • Ata’Ollah Rafi’Ei Atani, Soroosh Fayaz *, Reza Zabihi Pages 67-96

    From the Supreme Leader of the Revolution’s Perspective, the necessary condition for the correct goal-setting and direction of societies is the existence of an orderly and organized basis and thought. Creating a new Islamic civilization and getting prepared for the rise of the great sun of Welayah [Imam Mahdi], is the great ideal of the Islamic Revolution. The problem is to determine the components of the new Islamic civilization and draw a roadmap for its realization in the form of a specific model. In this research, initially, using in-depth study and analysis of contents of the Supreme Leader of the Revolution’s directions in the field of civilization along with studying the Statement of The Second Phase of the Revolution and investigating other studies in the field, the components for drawing a roadmap for the realization of modern Islamic civilization were determined as follows: being based on Islamic philosophy and religiosity, hope and trust in the divine promise, spiritual and moral growth and self-refinement, having a strong will, striving and revolutionism, having a suitable culture and lifestyle, science and technology, advanced resistive economy, key consequences, national power and dignity as well as international prestige, and modeling of Islamic society. In the next stage, using Interpretive Structural Modeling (ISM) method, the mentioned components were classified in six levels and the roadmap for the realization of a new Islamic civilization was modeled.

    Keywords: New Islamic Civilization, the Statement for the Second Phase of the Revolution, civilization, Socialization, Interpretive structural modeling, ISM
  • MOHAMADREZA KARIMEY GHOROODI *, Ali Jafary, ALIREZA KEYGHOBADI Pages 97-144

    Imaging, visualization, socialization and discoursing of future Islamic civilization is one of the main concerns of the supreme leader and the Governmen of the Islamic Republic of Iran. Reviewing global experience shows that the leading countries have made their future vision based on foundations, values, aspirations, capacities and capabilities in a certain horizon. Furthermore, in order to realize these images, along with vast architecting and discourses-building, they provide national plans, roadmaps and a lot of investments. This study seeks to compare national future images of leading countries in order to benchmark them and determine Implications, findings and lessons learned for Iran. Using comparative approach and descriptive- analytical methods the paper identifies and introduces future images of selected countries as well as theit dimensions and characteristics. These countries include the Society 5 or Super Smart Society of Japan, Collaborative Networked Society of the European Union, cyber- physica-social society of China, the Augmented Society of Media Scientists and scholars, the industrial future og Germany (the fourth industrial revolution), China (constructing china 2025 and the super Power of manufacturing in 2049), as well as the United States (advanced and Smart Manufacturing). Finally, the most important findings, lessons learned and Implications for new Islamic civilization are discussed.

    Keywords: Future Images, Futures Study, Society 5, leading countries, Modern Islamic Civilization
  • Seyed Ebrahim Sarparast Sadaat * Pages 145-170

    Using documentary method for reviewing and analyzing the intellectual elements of the Islamic leaders’ thoughts showed that in Imam Khomeini’s thought, “achieveing Islamic justice”, “utter independence”, “the realization of the religious democracy’s potentials” is worded as the “destination”, and the realization of the government’s devine goals characterize “the untimate goal”. In addition, in Ayatollah Khamenei’s thought, “Islamic society-buiding”, “school independence”, “the unitiy of Islamic big family” and “the instrumentality of civilizing” are the elements of the government’s “destination”, and “the realization of the true face of Islamic civilization and serving God” is regarded as “the ultimate goal”. In the teleological explanation of Iramian people’s movement in the Islamic revolution process, a question was posed as to what is the perfection of the originated Islamic regime. i.e. religious democracy, is charachterized by? In facts, this research’s question is about the goals of such movements, from the iskamic revolution to the institution of a Islamic regieme. Since the most documented reference and basis of guments for understanding the ultimate goal of religious democracy is the Islamic leaders’ school of thought, the answer to the research question was seeked in their thoughts.

    Keywords: perfection, ideal, Justice, Society, school idependence, cizilization, rising to God, servantship
  • Abolfazl Teymuri, Rasul Mohammadjafari * Pages 171-196
    Some people in human societies are the physically and mentally disabled who, like other people, have all the rights. Governments have the most important role to play in enforcing their rights. Religious teachings refer to governments’ duties towards the physically and mentally disabled people. The present study thrives to answer the question with a descriptive-analytical method and its main question is “From the viewpoint of the Quran and hadiths, what are the modern Islamic civilization government’s duties in relation to the physically and mentally disabled people? The findings of the study indicated that, according to religious teachings, government agents have at least five types of obligations for disabled people’s sake: 1- Economic duties, 2- Social, 3- Political, 4- Educational, 5- Legal and judicial. In the economic terms, the government’s duty is to support all their material needs. In the social arena, it should provide the ground for their presence in society with such matters as the transfer of social responsibilities. In educational terms, through facilitating educational facilities, their intellectual and epistemological promotion should be considered by the government. In the political arena, the government should exempt disabled people from difficult tasks, such as jihad. In the field of judicial law, the government should act prudently, so that, on the one hand, sisabled people be in a position to assert their rights and on the other hand, they do not ruin others’ rights due to compassion for the disabled. Having these recommendations modeled, this study showed that the Islamic State agents should eliminate or minimize their emotional vulnerability in legislation and executive instructions.
    Keywords: Physical, Mental Disabilities, Government Duties, New Islamic Civilization, Natural Inequality, Distribution of Justice
  • Armin Mansouri *, Abbasali Soleymani Khashab Pages 197-230
    The most important issue in achieving Islamic civilization is the education of the revolutionary faithful youth. The purpose of this study is to investigate the situation and compare the religious identity of high school students in order to assess their religious education. Using content analysis   method, the first stage of the research included extracting the values ​​of the Islamic Revolution derived from the Supreme Leader’s statements. The second stage has been done through correlational survey method, applying a questionnaire taken from Gharibzadeh and Hosseinpour’s research customized based on the values ​​extracted from the Supreme Leader’s statements. The statistical population in this study included the high school students who were studying in the Islamic Republic of Iran during the 2016-2019 educational year. The sample size consisted of 1915 people. The purposive available sampling method was used for sampling at the first stage. Then, in the second stage, the random cluster sampling method was used. The analysis showed that there is a significant difference between students' religious identities in terms of gender; But in other studied terms, i.e. city, field and monthly salary, this difference is not significant. The average of religious identity and its tendencies in the gender terms is higher in male than female students. The results of the post hoc test also showed that the average difference between the two cities of Tehran and Isfahan and the two fields of humanities and technology is greater than the other cases. In terms of income, the highest average difference in religious identity is related to the difference between the two incomes categories of less than 20 million and 40 to 60 million IRR.
    Keywords: Students, Islamic civilization, Religious Identity, Gender, Monthly salary, field, City
  • Asghar Mola’Ei * Pages 231-258
    The definition of utopia on the basis of Islamic teachings is one of the necessities for the Islamic society to achieve prosperity. The Muslim community faces many social, cultural, economic, and environmental issues, especially in the field of architecture and urbanization, highlighting the need for recognizing the status quo and presenting an Islamic model for the current era. The lack of spirituality and sustainable tranquility, materialism, extreme consumerism, confusion in urban spaces, disruptions in construction, and the increasing trend of environmental degradation are among the most important threats of contemporary Iranian society. The Razavi utopia, based on the teachings of the eighth Shiites’ Imam, gives rise to truthfulness in all aspects of human life, leading human beings to its prosperity. As an analytical, documentary and interdisciplinary research using documentary and content analysis methods, this research aims at providing a comprehensive model for studying cities from the present situation to the desirable, centered on the teachings of Razavi, has been. The results of the study show that the main elements of Razavi's utopia include human dignity, modesty, good temper, co-operation, kindness and affection, reverence to the environment, moderation and working in the natural system, which can be applied to solve the problems of contemporary cities, so that planning and designing of regulations and the existing rules in the educational and executive era they can be identified and corrected. Then, in order to institutionalize them in all social, cultural, economic, environmental and physical aspects, encouraging and advising actions can be taken along with long-term and medium-term plans
    Keywords: Razavi Utopia, Razavi Ethics, human dignity, Justice, Urban Management
  • Khadijeh Sadat Mousavi *, Ali Alaei, Seyed Reza Mousavi Pages 259-290

    Islam, as the most excellent and only source of human happiness, has the ability to achieve an environment with real individual and social values ​​with an Islamic identity. Influenced by religious culture and teachings, the Islamic city has the capability to have a stable and ideal society for the growth of human virtues and achieve ultimate perfection. The purpose of this research is to create an environment in accordance with the principles and values of Islam and with the needs and activities of Muslims to achieve semantic vitality and divine closeness. Therefore, while examining the view of Islam on the subject of the city, Islamic art and architecture, it tries to define and identify different activities along with social and individual areas of human beings in relation to the effective factors on the environmental perception of the Islamic utopia. The findings of this study show that, taking into account the spatial diversity and social, economic, cultural, temporal and spatial conditions of any city with a fixed totality, the spatial qualities of elements and the body of environment are reviewed and applied in the use of resources, principles and value criteria of the Islamic city in order to achieve the ideal city in the apocalyptic government. As a qualitative research and through analyzing and collecting information with the descriptive-analytical method, the present research, from the type of documentary and historical study, examines the characteristics and factors affecting the structure of the Islamic city.

    Keywords: 'Utopia Islamic', 'Spatial quality', 'Culture, identity', 'Human evolution', 'Monotheism'
  • Seyed MohammadHadi Pishva’Ei * Pages 291-318

    One of the most important grand plans for the revival of Islamic civilization and the exit of the Islamic world from the state of backwardness and decline of civilization has been the project of "ideologizing Islam”. The program initially began with Seyed Jamal's approach to Islam and the Islamic world and was followed by her successors. In this approach, Islam is introduced as the most important instrument for the development of Arab society during the early years of Islam’s emergence, being able to create Islamic civilization in a short period and can be reused to bring the Islamic world to the forefront once again. The most famous preachers of the two famous intellectuals of the Islamic world, i.e.  Dr. Ali Shariati in the Shiite sect and Seyyed Qutb in the Sunni sect, has taken this approach. This is a new approach to religion and a new interpretation of the Qur'an that is completely different from the interpretation of traditional scholars in the Shiite and Sunni seminaries. Regarding the wide influence of this approach among scholars in the Islamic world, this approach made most of the society inclined to religion, especially its civilization dimension. However, despite this pros, such intellectuality brought about such political and Jihandi groups as Muslim Brotherhood, Taliban, Al-Qa’edah, ISIS etc. in Sunni sect, and Mujahedin organization, Forghan, etc. in Shiite sect. In this research, the author has attempted to study the civilizational potentials and their threats to religion, specially the Qur’an through the analysis of the fundamentals of this approach.

    Keywords: Pathology, Ideology, Seyed Jamal, Ali Shariati, Takfir, Islamic civilization
  • Mahdi Naderi *, MohammadHossein Taheri Khosroshahi, Fatemeh Toussi Pages 319-346

    The Islamic revolution is a “perfect” but “incomplete” revolution. It is in the midway of its desired socialization. A major part of the loose foundation and the slow pace of movement in this process is related to the lack of the Islamic government. In this regard, our main problem is the lack of attention to the appropriateness of the Islamic revolution’s selected theory with the construction of the desired Islamic government. Therefore, the authors have attempted to answer this question: how the Islamic revolution’s selected theory influences the construction of the desired Islamic government? Thus. the aim of this study is to format the effect of Islamic revolution theory on the construction of Islamic government in Grand Ayatollah Khamenei’s political thought. Findings indicate that based on his thoughts, unfamiliarity of the Islamic revolution and the revolution’s architects’ unheard narrations have resulted in “delay and deficiency in the constitution of the desired Islamic government”. The methodology of this research is qualitative analysis of texts and the required information has been gathered through documentary studies. The research findings suggest that in order to accelerate the realization of the Islamic government, we need to achieve the philosophy of the Islamic movement in order to rationally explain the process of transforming a movement to an institution.

    Keywords: Ayatollah Khamenei’s political thought, Islamic society-building, Islamic revolution theory, desired Islamic government, Islamic movement philosophy
  • Habibollah Babaei *, Fatemeh Moradi Pages 347-374

    Civilization has a normative meaning and one of its elements is the norm, the dense existence of goodness, fame, and goodness in the process of civilization. The central question of this article is what "good" can appear at the level of a civilization and play a role in the formation of civilization, and what mechanism underlies the birth of "civilized good" and how the micro-good becomes the social good. In this article, not all the dimensions of "good" civilization are discussed, but only a civilized reading of the "good" element has been focused in order to use the verse "Sunboleh" in the Qur'an to determine the process of goodness on the scale of a society or civilization. Also, from a theological point of view it emphasizes the doctrine that the element of being "in the name of God" or "on the way of God", although at first glance it seems a theological and behavioral matter, but in the social and civilized sense it can have great functions of civilization, which can make a small good effective at the level of a civilization. The purpose of this theological-social and theological-civilization course in the article is to explain the mechanism of generalization of social phenomena on the one hand, and to express the effects of theological elements in social fields on the other. In order to achieve such a goal, this article emphasizes and focuses on a verse from the Qur'anic verses so that a civilized and systematic reading of a verse can show the process of civilization from the perspective of Islamic theology and recommend it in the civilization plans of the Islamic world.

    Keywords: verse of Sunboleh, Civilization reading, big goodness, Medium goodness, Small goodness, False goodness